Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

5 hoogtepunten van Arlon

22
mei
2017

Door 22 mei 2017 Categorieën Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Arlon is de hoofdstad van Belgisch Luxemburg en een van de oudste steden van België, samen met Tongeren en Doornik. Arlon is vooral bekend om haar Romeinse verleden. Overblijfselen van de Romeinse tijd zijn nu nog altijd zichtbaar in de stad. De stad is ook gekend om haar folklore, zoals de Meidrankfeesten (27 en 28 mei 2017). Meidrank is de traditionele alcoholische streekdrank op basis van lievevrouwebedstro. Geniet, maar met mate natuurlijk!

© FTLB/ P.Willems

© FTLB/ P.Willems

Arlon, rijk aan erfgoed, musea en gevarieerde activiteiten, ontvangt u met open armen! Ontdek hier de 5 hoogtepunten van deze mooie stad.

De bronnen van de Semois

De rivier de Semois ontspringt in Arlon, aan de rue Sonnety, en stroomt door tot in de Maas in Frankrijk. In 1996 zijn er graafwerkzaamheden uitgevoerd om de exacte bron te vinden. In het hart van het centrum, op de hoek van de rue Sonnety en de rue des Tanneries is deze gevonden. Ook zijn er dankzij de werken twee bronbaden gevonden, een grote en een kleine. Daarom spreken we over meerdere bronnen van de Semois.

© FTLB/ P.Willems

In de Romeinse tijd voedde de Sesmara, zo werd de Semois waarschijnlijk genoemd, de thermen van de omgeving. Rondom deze bronnen ontwikkelde zich een cultus tot de beschermgod Apollon.

Vandaag de dag is de plek ondergronds ingericht en een reproductie van een stuk Romeins monument geeft de plaats aan waar het water uit de grond komt. Neem eens een momentje plaats op het bankje naast de vijver en geniet van deze bijzondere plek met op de achtergrond het geluid van stromend water.

© FTLB/ P.Willems

Cultuur en geschiedenis

Bent u geïnteresseerd in het antieke verleden van de stad? Bezoek dan het Archeologisch Museum van Arlon aan de Rue des Martyrs 13. In de 20e eeuw hebben talrijke opgravingen diverse Romeinse overblijfselen aan het licht gebracht die getuigen van de stedelijke bloei tijdens de eerste drie eeuwen na Christus. De naam Arlon bestond toen niet, men had het over « Orolaunum vicus ».

© FTLB/ P. Willems

In het museum vindt u talrijke gebruiksvoorwerpen van Gallo-Romeinse handelaren, boeren, ambachtslieden en geestelijken. U zult merken dat het leven van onze voorouders nog niet eens zo ver van onze eigen levenswijze afstond. Ook vinden we er een mooie collectie aardewerk, glas en sieraden. En de Gallo-Romeinse baby’s dronken al uit zuigflessen… van aardewerk!

© FTLB/ P. Willems

Naast het Archeologisch Museum heeft Arlon nog diverse interessante plaatsen:

  • Diverse monumenten getuigen van het rijke Romeinse verleden, zoals deze pilaar in de Grand-rue, een creatie van artiest Louis Lefèbvre.

© FTLB/ P. Willems

  • De overblijfselen van de Romeinse Neptunustoren, die werd gebouwd ter bescherming tegen de Germaanse invasies, en de Jupitertoren aan de rue du Marquisat. Beide torens zijn te bezoeken op aanvraag (Office du tourisme d’Arlon (+32 (0)63 21 63 60).
© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

 

  • Kunstliefhebbers gaan naar het Gaspar Museum dat zich bevindt in een nobel 19e eeuws gebouw. U vindt er beelden in gips en brons van Jean Gaspar (1861-1931), enkele tijdelijke tentoonstellingen en het bekende eikenhouten retabel van Fisenne, een religieus meesterwerk uit de 14e   

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

  • Op het place Léopold ziet u het oude Justitiepaleis, gebouwd in neogotische stijl. Dit gebouw huisvest vandaag de dag tijdelijke tentoonstellingen zoals bijvoorbeeld « Dans l’intimité d’un Prince, Alexandre de Belgique » die tot 4 juni 2017 te zien is.
© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

Overal bloemen

In 2016 won Arlon de eerste prijs bij de wedstrijd van onze Toeristische Federatie van Belgisch Luxemburg « Luxembourg, province propre et fleurie ». Deze wedstrijd bestaat al 36 jaar en heeft als doel om gemeentes er zo schoon en bloemrijk uit te laten zien. Als u van bloemen houdt is Arlon de moeite van een bezoekje waard. Overal waar mogelijk heeft de stad fleurige perken aangelegd.

© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ A. Delberghe

© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ A. Delberghe

© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ A. Delberghe

De belvédère is weer open

Sinds 7 mei 2017 is de belvédère van de kerk Saint-Donat, na 25 jaar gesloten te zijn geweest, weer geopend voor publiek. De 134 traptreden zijn de moeite van het bestijgen waard want het panoramisch uitzicht van 360° is adembenemend. Bij goed weer ziet u zelfs het Groothertogdom Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Ook ziet u de kerk Saint Martin waarvan de drie klokken ook weer in werking zijn!

© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ B. Petit

De belvédère werd destijds rond 1900 gebouwd met een puur toeristisch doeleinde, iets wat vreemd was voor die tijd. In 2015 begon men met de renovatiewerken.

© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ B. Petit

De belvédère is geopend in het weekend van 1 mei tot en met 15 september, van 14u tot 18u, en tijdens de zondagse rommelmarkten van maart tot november van 14u tot 18u. (Prijs: 3 euro voor volwassenen, gratis voor kinderen). https://www.facebook.com/belvederearlon/?fref=ts

© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ B. Petit

De middeleeuwse en historische site van Clairefontaine, een haven van rust…

Deze historische en archeologische site ligt op 4 km van Arlon en is dagelijks geopend van 8u tot 20u. Een bezoek betekent een ware herbronning in een groene omgeving.

© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ B. Petit

De Abdij van Clairefontaine werd tijdens de Franse revolutie verwoest en werd aan het begin van de 13e eeuw, dankzij Ermesinde, gravin van Luxemburg, op deze plek opnieuw opgebouwd. Saint Bernard en de paus Eugène III hebben deze plaats in 1147 een bezoek gebracht. Saint Bernard zou er een kind hebben genezen door het in het water van de bron te dompelen. Sindsdien wordt dit bronwater als miraculeus beschouwd.

© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ B. Petit

De plek staat ook bekend om de uitzonderlijke flora: maak een wandeling en u zult er zeldzame bomen ontdekken zoals een zeer oude esdoorn, al lang verdwenen soorten fruitbomen en een tuin met medicinale planten.

Meer informatie over deze plaats vindt u op http://www.clairefontaine-arlon.be

Andere bezienswaardigheden in Arlon

  • De kerk Saint Martin in neogotische stijl, gebouwd in 1914.
© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ P. Willems

  • Het provinciaal paleis, neoklassiek, geklasseerd sinds 1981.
© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ P. Willems

  • Het station van Arlon, in Art Nouveau stijl en volledig gerenoveerd door de Luxemburger Sabbatini.
© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ P. Willems

  • Voor het stadhuis staat het werk van de artiest Frédéric Biren : la « décrocheuse de lune » en « l’Arlonaise », een modern beeld van de artiest Renaud Matgen.
© FTLB/ B. Petit

© FTLB/ B. Petit

Bronnen

  • Office du tourisme d’Arlon
  • « Curiosités en province de Luxembourg », p.14, James Lohest, Monique Noé, Christian Robinet, éditions Racine 2015
  • Freddy Joris & Frédéric Marchesani, avril 2009 http://connaitrelawallonie.wallonie.be/fr
  • http://www.palaisarlon.be
  • www.erezee.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *