Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

5 tips voor een geslaagd dagje vissen (voor beginners en gevorderden)

11
mei
2017

Door 11 mei 2017 Categorieën Natuur, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

(update maart 2020)

Sinds 21 maart 2020 is het visseizoen weer begonnen en is vissen op de Waalse wateren weer toegestaan. Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk en is een ideale manier om in alle rust uw hoofd leeg te maken en te genieten van de rust en de stilte die u in Belgisch Luxemburg nog op talrijke plaatsen vindt.

600x400 (1)free pic

U bent al jaren een actieve visser, u bent net begonnen of u zou deze bezigheid graag willen leren? Onze 5 tips voor een geslaagde visvangst zijn voor iedereen nuttig. Met dank aan de heer Vincent Fostier van het Maison de la Pêche en Luxembourg in Habay-La-Neuve.

MPLux et son étang ©FTLB/ B.Petit

Maison de la Pêche Lux en de vijver © FTLB/ B.Petit

De visvereniging «  La Bourriche ASBL » probeert de vissport bij kinderen en volwassenen te promoten. Zowel de technieken worden uitgelegd als het respectvol omgaan met het watermilieu. De vereniging biedt stages en initiaties aan voor jongeren, zoals bijvoorbeeld vliegvissen, zoetwatervissen, of een stage « natuur en visserij » waarbij het gaat over het ontdekken van de fauna en de flora in en rondom vijvers.

Meer informatie: http://www.mplux.be

Stage de pêche avec les petits copains ©MP Lux

Visstage met vriendjes © MP Lux

Tip 1: zorg dat uw materiaal in orde is!

Voordat u gaat vissen moet u zorgen dat uw materiaal klaar is en goed onderhouden.

Visdraad is nylondraad en is na 4 à 5 jaar versleten. U zult het dus regelmatig moeten vervangen. En let ook op het molentje: de rem moet goed afgesteld zijn anders breekt de lijn bij een grote, zware vangst.

Wat heerlijke rustige uurtjes vissen zouden moeten zijn kunnen uitdraaien in een drama als uw materiaal kapot is! U zult maar klaarstaan om te beginnen en u moet eerst een paar knopen ontwarren!

Het juiste materiaal kiezen, aangepast aan de vistechniek die u kiest, is ook belangrijk.

  • Is uw doel een snoek mee naar huis nemen? Zorg dan voor een hengel met een sterk draad en een versterkt eindstuk van ijzer of carbon om te voorkomen dat u zich snijdt.
  • Bij zoetwatervissen gooit men het aas in de vorm van een bal in het water. Deze bal verspreidt een geurige wolk en trekt hierdoor de vissen aan. U kunt hierbij een redelijk dunne lijn gebruiken.
  • Het aas (de voeding) zou ook aangepast moeten zijn aan de plek waar hij wordt geworpen. Is het water warm of koud, dan moet het aas zouter of juist zoeter zijn voor een optimale verspreiding.
© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

Tip 2: vis op het juiste moment

Het op voorhand uitkiezen van een visdag is niet zo’n goed idee. Beter wacht u op het ideale moment met de beste weersomstandigheden. Klaart de lucht op, of gaat het weer over van slecht naar goed weer of andersom? Dat zijn de beste momenten. Net als vissen bij schemerlicht, in de avond of de ochtend.

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

Tip 3: zorg voor veiligheid

Op uw vislocatie moet het accent liggen op veiligheid, zeker bij aanwezigheid van kinderen. Dit is een van de eerste zaken die een beginnend visser moet leren, zelfs nog vóór het zelf monteren van de vislijn.

Is men druk in de weer met een vishengel dan is een ongeluk snel gebeurd. Het is belangrijk om een plek te vinden met voldoende ruimte eromheen om de bewegingen in alle veiligheid te kunnen uitvoeren zonder iemand te storen. Volwassenen moeten er ook zeker van zijn dat de vislijn de juiste lengte heeft en niet te lang is. De vishaak moet aangepast zijn aan de gekozen vistechniek. Dit blijft immers een wapen dat gemakkelijk iemand kan blesseren of zelfs in iemands oog kan blijven hangen.

© MP Lux

© MP Lux

Tip 4: observeer goed

Bekijk voordat u begint eerst aandachtig het wateroppervlak van waar u gaat vissen. U moet het oog van een kenner hebben om de precieze plaats te ontdekken waar de vissen zich bevinden. Staat u aan de rand van de vijver dan is de kans groot dat de forellen en snoeken (dit zijn vissen die zich verstoppen om hun prooi beter te kunnen zien en vangen) zich in de diepere delen van het water bevinden, daar waar de vegetatie is.

Probeer ook uit te vinden waar in de vijver of het meer de in- en uitloop van het water zich bevinden. Bij de inloop is het water frisser en forellen bijvoorbeeld, houden van zeer zuurstofrijk water. Witvis (karpers, voorn, alvenaar) houdt meer van warmer water dat rijker is aan voedsel. In dat geval kunt u beter bij de uitloop van de vijver gaan staan.

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

Tip 5: wees zo discreet mogelijk

Wees zo stil en discreet mogelijk als u aan de oever van de rivier of de vijver staat! Vissen zijn zeer schuchtere dieren. Ze merken zeer snel de trillingen van het water op. De minste beweging van de mens zal ze doen vluchten. Vooral de jongste vissertjes zullen moeten leren om zich kalm te houden en zo min mogelijk lawaai te maken om zo de vissen niet te storen.

Vist u in de rivier, zorg er dan voor dat u de vissen die zich wat verder van uw standplaats bevinden niet verstoord bij het werpen van uw lijn. U kunt beter in de buurt van uw plaats vissen en u in de loop van de namiddag verplaatsen. Dit vergroot de kans op vangst.

© FTLB-P.Willems

 

Laatste opmerkingen:

  • Sinds 2017 is er een nieuw visreglement opgesteld door het Waalse Gewest. U kunt het vinden op http://www.maisondelapeche.be/Nl. Op deze site vindt u alle informatie over vissen, stages, initiatielessen, enz.
  • Een visvergunning (un permis de pêche) is verkrijgbaar bij het postkantoor voor  12,50€.
  • Waar mag u vissen? Kijk op www.parcoursdepeche.be. Op deze site vindt u de zones waar vissen is toegestaan en de visverenigingen die deze zones beheren. Voordat u gaat vissen neemt u het beste contact met ze op.
  • Kinderen kunt u het beste leren vissen in een vijver omdat dit makkelijker voor ze is met een sneller resultaat. Vissen in de rivier vraagt meer technische kennis en is moeilijker.
© MP Lux

© MP Lux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *