Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Het Dromenpad in Virton: « Tussen lievevrouwebedstro en boomschors »

25
apr
2016

Door 25 april 2016 Categorieën Natuur, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Stelt u zich eens voor: beboste heuvels bedekt met anemonen, een bron op de plaats genaamd « la cascade », waar kristalhelder water uit de aarde ontsnapt. Een opeenvolging van kleine blauwgroene meertjes en een klein hutje met een grote Z erop dat de plek nog mysterieuzer maakt. We bevinden ons in de vallei van de Rabais, de woonplaats van de beroemde Zigomar. Hier herbergen zich in alle rust de artistieke oeuvres van het Dromenpad.

De meren van het hol van de Zigomar © La Lorraine gaumaise

Een legendarische plaats om naar te ontsnappen

Schildering van David Soner © La Lorraine gaumaise

In dit grote woud van de Gaume vinden we ook andere plaatsen met veelbetekenende namen: Kasteel Renaud en de Vier Heemskinderen, het feeëngat en de geschiedenis van Djean d’Mâdy, het altaar van de dode vrouw aan de oude pelgrimsroute naar Notre Dame du Bonlieu, de “pas Bayard”, de Bouillonne met haar altijd opwellende bron. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 8 artiesten zich door deze plaatsen hebben laten inspireren voor de creatie van de oeuvres van het Dromenpad.

Deel van een lange-afstandswandeling

Het informatiebord aan de start van de route Erfgoed en Landschap © La Lorraine gaumaise

Het Dromenpad maakt deel uit van de grensoverschrijdende wandelroute « La Lorraine Gaumaise ». Dit ensemble van lussen doorkruist de regio en komt langs de mooiste landschappen en toeristische plekjes. De route heeft een lengte van 250 km en kan “à la carte” in etappes van een 20-tal km worden afgelegd. De lussen van 44 tot 68 km zijn namelijk met elkaar te combineren. Langs de route zijn 75 hulpmiddelen geplaatst om het landschap te leren kennen en te waarderen. Onderweg komt men in Montmédy en Herbeumont nog twee Dromenpaden tegen.

Wie zijn de scheppers ? 

Adèle Reuter, Amandine Lequeux en Louise Charlier voor hun creatie © La Lorraine gaumaise

De bedenkers van de route en de artiesten van de œuvres komen van overal en nergens en hebben door de jaren heen een gevoel ontwikkeld voor creaties in natuurlijke ruimtes. Woorden, beelden, vlechtwerk van wilgenteen, schilderingen… alle werken die men er vindt zijn in perfecte harmonie met de natuur. Het pad is samengesteld dankzij een goede samenwerking tussen Adèle Reuter, Gwendoline Egon en Louise Charlier. De artiesten die mee hebben gewerkt zijn: Joël Fagny en Paul Gonry (houtbewerking van bomen, kabouter, salamander, draak en slak); Xavier Rijs (droomringen van een dode boom); Fanette Baillieux (wilgenvlechtwerk tussen twee meren); David Soner (visschildering door met het element « water » te spelen); David en Alice Bertizzolo (drijvende stalen bootjes); Adèle Reuter en Louise Charlier (citaten op steen en stof).

Feest in het hol van de Zigomar 

Sprookjeswereld op het Dromenpad / evenement op 2 juli 2016 © La Lorraine gaumaise

Een drankje op basis van lievevrouwebedstro en appelwijn, lijkt u dat wat? Op 1 mei in de namiddag, tijdens het feest van de Zigomar, kunt u het proeven in het hutje dat zich aan het eind van het Dromenpad bevindt. Het drankje is ook heerlijk in de winter rondom een kampvuur, of in de zomer aan een picknicktafel in de buitenlucht. In het eerste weekend van juli wordt er aan het Dromenpad een land-art weekend georganiseerd. Tijdens dit weekend mag u zelf deelnemen aan het maken van kunst in de natuur. ’s Avonds wordt het hele pad verlicht met kaarsen en lampionnen zodat groot en klein kunnen genieten van een betoverende sfeer. Poëzie, kleine concerten en hapjes en drankjes zijn voorzien.

Ontdek in het echt

Click hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *