Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Paddenstoelen, een kenner aan het woord!

9
okt
2018

Door 9 oktober 2018 Categorieën Eten en drinken, Met het gezin, Natuur Geen commentaar

Praktische informatie 

Wil je meer weten over paddenstoelen en de georganiseerde wandelingen paddenstoelenpluk ? Kilk hier ! 

UPDATE 21/09/2020

TONY ROCK is hoofdverpleger in een ziekenhuis in Libramont en doceert aan de hogeschool Robert Schumann. Hij is afkomstig van Saint-Hubert en volgde in 1995 een opleiding tot natuurgids bij de naturalistenkring van België. Daar hield deze gedreven natuurliefhebber het echter niet bij. Hij volgde nog tal van bijkomende opleidingen en bouwde intussen een rijke ervaring op. Vandaag is hij een doorgewinterde specialist in paddenstoelenwandelingen.

Het volledige artikel

Dit artikel is een uittreksel van ons tijdschrift « Blik op de Ardennen » (n°22) met daarin de special « Eentonig? De herfst? »! Dit tijdschrift kun je downloaden via https://bit.ly/2zS9xm5

 

Hij heeft deze paddenstoelenwandelingen sterk zien evolueren. “De vraag naar wandelingen met een gids stijgt fors. We voelen dat de mensen er echt nood aan hebben om terug te gaan naar de natuur, om aan te raken, te ruiken, te begrijpen… Daar is geen hele reeks wetenschappelijke benamingen voor nodig. Ze willen concrete dingen leren. Soms stellen wij een wandeling voor om grondiger kennis te maken met vijf paddenstoelen.”

© Tony Rock

Belang en rol

“De wandelingen met paddenstoelen als thema zijn niet enkel bedoeld om ze daarna op te eten. Ze zijn nuttig om de mensen te interesseren voor het milieu en ze het belang en de rol  van paddenstoelen te doen inzien. In 2016 bijvoorbeeld, toen er niet veel paddenstoelen waren, hebben we uitgelegd hoe dat kwam en er maar een minimum geplukt, ook al slaagden we erin om in de streek van Saint-Hubert een honderdtal verschillende soorten te vinden.

De giftige paddenstoelen hebben ook hun rol in de natuur, die van afbrekers van organisch materiaal. Wij lichten de leefwijzen van de paddenstoelen toe, zoals het feit dat ze heterotroof zijn. Met andere woorden, ze hebben de andere nodig voor hun ontwikkeling, in tegenstelling tot planten zoals gras die voor zichzelf volstaan.

© Tony Rock

De groepen komen nu niet meer noodzakelijk om meer zeldzame plekjes en soorten op te duikelen. Ik leid ze graag naar locaties die qua biotoop en dus soorten verschillend zijn. Ik leg de klemtoon op de bescherming van de natuur en van de paddenstoelen. Dat wil zeggen niet automatisch alles meegraaien wat je vindt, ook al zijn het hanenkammen of boleten, kwestie van de soorten in stand te houden. Ik doe het zo als ik alleen ben en ik spoor de groepen aan om hetzelfde te doen. Sommige paddenstoelen staan op de lijst van bedreigde soorten. Als we er vinden nemen we er eentje mee voor de tentoonstellingsruimte of voor pedagogische doeleinden, om duidelijk te maken welke soorten behouden moeten blijven. Ik denk onder meer aan de schubbige boleet die zeldzaam wordt.”

© I. Jusseret

« Elk jaar is anders »

 “Geen twee jaren zijn gelijk. De paddenstoel wordt beïnvloed door de cyclus van de seizoenen, door de temperatuur, de vochtigheid, de zuurtegraad van zijn bodem, het reliëf en de blootstelling aan de zon … Van jaar op jaar kunnen sommige elementen veranderen. Een paddenstoel kan enkel groeien als hij vocht krijgt en als de temperatuur vrij plots en minstens 4°C stijgt. Sommige ontluiken in twee of drie uur. Ze zijn eivormig om 9 uur en helemaal open om 12 uur. Andere nemen meer tijd … De herfst is het seizoen waarin driekwart van de paddenstoelen van het jaar opengaan, door de temperatuurverschillen, de vochtigheidsgraad, de warmte die de grond in de zomer opstapelde, …”

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Anekdotes en rariteiten

 ‘Ik heb al gezien hoe mensen zich op paddenstoelen storten en ze rauw opeten omdat ze gehoord hadden dat ze eetbaar waren. Op een dag kreeg ik op mijn dienst in het ziekenhuis drie meisjes die een mengeling van allemaal giftige paddenstoelen hadden gegeten! Elk jaar zijn er vergiftigingen, soms met dodelijke afloop.

Het is soms vreemd met paddenstoelen. Neem nu de oranjegroene melkzwam. Hij is eetbaar, maar je watert bloedrood als je ervan eet. Sommige namen geven ook de werkelijkheid niet weer zoals de doodstrompet die volkomen eetbaar is, terwijl je maar beter niet gaat kluiven aan de voorjaarskluifzwam, die erg giftig is. De grote kale inktzwam is eetbaar, op voorwaarde dat je de drie dagen daarna geen alcohol drinkt …“

© Tony Rock

Het is dus erg belangrijk om goed op de hoogte te zijn. Zeker omdat er vandaag geen enkel reglement bestaat voor de paddenstoelwandelingen. Er is ook geen enkele titel vereist voor de gids ter zake. “Ik wil niet meteen voor mijn winkel prediken,” besluit Tony, “maar het is toch altijd beter om op stap te gaan met erkende gidsen, mensen die deskundig zijn in paddenstoelen, zoals François Zabus, André Pierlot, Paul Pirot, Dany Barthélémy, Olivier Mathot…“ Experts die soms met twee gidsen en de pedagogische en wetenschappelijke aspecten onder elkaar verdelen.

Meer informatie

Ontdek het volledige artikel in Blik op de Ardennen n°22. Klik hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *