Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Vissen aan het meer van Nisramont

28
mei
2019

Door 28 mei 2019 Categorieën Natuur Geen commentaar

UPDATE 18/08/2022

kajak meer Nisramont

©FTLB/P. Willems

“De vis die je in het water legt, is een geschenk dat je aan een andere visser geeft, net zoals het een geschenk is dat een andere visser je heeft gegeven”

Lee Wulff, Amerikaanse sportvisser (A Handbook of Fresh Water Fishing, 1939)

Visreglement

Heb je enkel een visvergunning van het Waalse gewest dan mag je alleen vissen op de Ourthe vanaf de brug van Ortho (stroomafwaarts van de stuwdam van Nisramont) tot Chênée (uitmonding in de Maas).

Op alle zijrivieren en opwaarts van de dam van Nisramont moet men, naast de visvergunning van het Waalse gewest, een viskaart van de lokale vissersclub kopen.

 

La Fédération des Pêcheurs de l’Ourthe (FPO) is ontstaan in 2016. Deze jonge federatie verenigt de 36 visverenigingen die actief zijn langs de Ourthe : een uitstekend samenwerkingsinitiatief voor een beter visbeheer van de rivier, rekening houdend met het milieu en de omgeving. We ontmoetten Alain Georges, vice-voorzitter van de FPO. Hij is jong gepensioneerde en steekt zijn energie graag in de visvereniging “La Rousse” in Rendeux, waar hij secretaris is.

“Ik viste voordat ik liep” vertel hij ons. Hij lacht, maar als hij het heeft over vissen, over de Ourthe, over het meer van Nisramont, is het duidelijk, instructief en gepassioneerd, zowel voor de leek als voor de kenner.

Alain Georges

Alain Georges

Wildwater, gemengd water of kalm water? Een kleine opfrissing.

De Ourthe is in wezen verdeeld tussen wildwateren (vanaf de bron tot aan de brug van Jupille in Hodister / Rendeux) en gemengde wateren (vanaf de brug van Jupille tot de samenvloeiing van de Ourthe met de Maas). Twee soorten water, verschillende vissoorten,  dat betekent ook twee reglementen die de vissers moeten kennen. Het gebied met wildwater is hoofdzakelijk forelwater, de gemengde wateren, zoals hun naam al doet vermoeden, bevatten meer variëteiten. Merk op dat alleen het deel van de Ourthe stroomopwaarts van de brug van Jupille geclassificeerd is als een bevaarbare zone. Het is op deze sectie dat men vroeger de “bêtchettes” (kleine boten met een vlakke bodem) kon zien die soms door trekpaarden werden getrokken voor het vervoer van goederen. Er is slechts één rustig watergebied op de Ourthe: het meer van Nisramont.

Barrage Nisramont

© FTLB/ P. Willems

Wanneer Alain vertelt over deze plaats, schitteren zijn ogen. “Sinds ik klein was, bezoek ik de oevers van het meer van Nisramont. Met het hele gezin, grootouders, ouders, kinderen, gingen we er vaak vissen. We daalden af ​​via ‘la nasse’ van Engreux (Oost-Ourthe) of die van Warempage (West-Ourthe). We moesten een lange tijd lopen, en dan installeerden we ons voor heel de dag. Het was buitengewoon … ”

Meer van Nisramont

© FTLB/ P. Willems

Heeft de FPO plannen om deze moeilijkheden aan te pakken en van het meer van Nisramont terug een aantrekkelijke plek te maken om te vissen?

“Uiteraard! We hebben een programma om geleidelijk terug vis uit te zetten, meerdere soorten, met respect voor de natuurlijke biotoop. Ongeveer 60 snoeks (75 kg) werden in 2017 in het meer uitgezet, net zoals voorns, karpers en regenboogforel. Deze laatste is een forelsoort die beter tegen de warmte kan en die zich in dit gesloten milieu niet zal mengen met de inheemse forel van onze wildwateren. Om de roof door aalscholvers aan te pakken hopen we op een toelating van DNF (het Waalse Natuur en Bos) om een regeling te treffen voor deze vogels op het meer. We willen veilige zones creëren voor de vissen, vooral in de kweekperiode, door de installatie van 20 ‘toevluchtskooien’. Tot slot proberen we ook een tijdslot te verkrijgen (in maanden en uren) voor het vissen vanuit een boot op het meer. Alle maatregelen gebeuren in samenwerking met de andere actoren van deze plaats en uiteraard met behoud van de natuur.

Meer van Nisramont

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ F. Lutgen

Alain Georges is voorstander van de no-kill vismethode, een sportvistechniek waarbij de gevangen vis voorzichtig terug wordt vrijgelaten.

Meer weten

la Fédération des Pêcheurs de l’Ourthe (enkel in het Frans): http://www.pecheurs-ourthe.be/

Maison Wallonie de la pêche: http://www.maisondelapeche.be/Nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *