Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Winterse recepten van Belgisch Luxemburg

14
feb
2017

Door 14 februari 2017 Categorieën Eten en drinken Geen commentaar

Update : 07/11/2019

Deze winterse smaken prikkelen uw smaakpapillen

In de winter is er niets beter dan een stevige warme maaltijd na een lange wandeling, een langlauftocht of een dagje skiën. In Belgisch Luxemburg ontbreekt het niet aan traditionele recepten. Verwarm lichaam en geest en ontdek in de onderstaande tekst de lekkerste recepten!

0b49a (1)

© FTLB/P.Willems

© FTLB/P.Willems

Le Matoufè

De Matoufé is een Waalse specialiteit. Het is een variant van “spek met eieren”. Het woord Matoufé komt van « mate la faim »: hongerstiller. Dit gerecht werd gegeten door onze voorvaderen voor een lange werkdag op het land.

De basisingrediënten van de Matoufé zijn eenvoudig: eieren en spek. In Marche-en-Famenne is er een broederschap van de Matoufé. Jaarlijks maken zij op 15 augustus, tijdens het evenement Markt 1900 (klik hier voor informatie) met niet minder dan 1200 eieren en 45 kilo spek een reuze Matoufé om het publiek te verwennen.

Matoufé 0a1bj

©FTLB/ P. Willems

De Matoufé smaakt nog lekkerder als hij in groot gezelschap gegeten wordt. Wilt u dit recept eens thuis proberen? Aan het fornuis dan!

Préparation Matoufè

Het recept:Bereiding voor 4 personen:

  • Bak in een pan met hoge rand 200 g mager gezouten ongerookt spek, in blokjes gesneden
  • Meng 2 kopjes melk met 1 kopje water en 1 el bloem
  • Voeg 8 stevig geklopte eieren toe
  • Bak met regelmatig omroeren
  • Serveer warm in een pannetje of op boerenbrood

Eet smakelijk!

 

©FTLB/ P. Willems

© Karine Bourguignon

Crêpes

Chandeleur is een traditioneel Christelijk feest, een eerbetoon aan de vruchtbaarheid. Het feest wordt gevierd op 2 februari met … pannenkoeken! Iedereen maakt pannenkoeken of “crêpes” op zijn eigen manier, en eet ze het liefst met suiker, stroop, zoet of hartig. Hieronder vindt u ons recept.

 

©Pixabay

©Pixabay

Ingrediënten:

– bloem (let op, geen zelfrijzend bakmeel)

– fijne suiker

– melk van de boerderij

– 1 of 2 zakjes vanillesuiker

– eieren (reken ongeveer 1 ei voor 5 crêpes)

– 1 scheutje Grand Marnier

– een beetje vetstof (olijfolie of maïsolie)

– boter voor het bakken

Het recept:

Voor het maken van crêpes is het niet nodig om de ingrediënten af te wegen. Dat is een echte uitzondering in de patisserie waar het afwegen juist heel precies komt. De dikte van het deeg maakt u op het oog.

  • Doe de bloem in een kom en maak er een putje in.
  • Doe de fijne suiker, het zakje vanillesuiker en de eieren in het putje.
  • Meng het geheel en voeg beetje bij beetje de melk toe.
  • Meng het deeg tot er een homogene substantie ontstaat en voeg een koffielepeltje vetstof toe.
  • Voor een beetje punch aan het recept kunt u een scheutje Grand Marnier toevoegen.
  • Wilt u echte dunne franse crêpes, dan is een « crêpière » een handig hulpmiddel. Maar in de gewone pan gaat het ook prima. Bak de pannenkoeken met een beetje gezouten boter.
  • Leg alle crêpes op een bord op een stapel.

Eet smakelijk!

 

© FTLB/ E. Batter

© FTLB/ E. Batter

L’Orvaliflette

Een bekend Ardens gerecht is de tartiflette, een stevige winterse ovenschotel met aardappels. Maar wist u dat er ook een recept bestaat op basis van de beroemde Orvalkaas? In l’Ange Gardien in Villers-devant-Orval kunt u dit proeven. Een aanrader na een bezoek aan de prachtige en inspirerende Abdij van Orval.

© V&K

© V&K

Hugues Hubert gaf ons zijn recept. Het water loopt u vast al in de mond!

Ingrediënten voor 4 personen:

– 1,200 kg aardappels met schil

– 120 gr gerookt spek

– 3 grote uien

– 200 gr Orvalkaas

– 10 cl witte wijn

– 15 cl slagroom (ongeklopt)

– 25 gr boter

– Zout, peper en nootmuskaat

© V&K

© V&K

Bereiding:

  • Kook de aardappels in zout water gaar in de schil, laat ze afkoelen, schil ze en snij ze in blokjes.
  • Bak de spekjes, laat ze uitlekken en zet ze opzij.
  • Fruit de in snippers gesneden uien licht bruin en blus af met de witte wijn. Laat de wijn verdampen. Zet ze opzij.
  • Meng de aardappelblokjes met de spekjes en de slagroom en meng er ook de uien door.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Giet het mengsel in een ovenschaal en bedek met plakjes Orvalkaas.
  • 20 minuten in de oven op 180°-200°

Eet smakelijk!

© V&K

© V&K

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *