Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Ambassadeur Orval, ten dienste van een ongeëvenaard bier..

2
dec
2020

Door 2 december 2020 Categorieën Eten en drinken, Geschiedenis, Met het gezin, Mijn Ardennen, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Elk jaar reikt de bekendste brouwerij uit de Gaumestreek het gegeerde label “Orval Ambassadeur”uit… Maar wie zijn ze precies en hoe herken je ze, behalve aan het unieke geëmailleerde bord dat op hun gevel pronkt ? Met veel plezier ging ik dit voor jullie uitzoeken en bracht dit grondig onderzoek volgende resultaten…

De drie criteria, onontbeerlijk om dit label te kunnen bekomen :

  1. Aanwezigheid : De “Orval” sfeer moet zich voornamelijk in de decoratieve elementen laten voelen, zodat de bierliefhebbers van een typisch degustatiemoment kunnen genieten
  2. Kennis : De Ambassadeurs worden niet alleen gewaardeerd voor hun uitstekende bediening en de bijzondere Orval sfeer in hun zaak, maar ook voor hun kennis van dit trappistenbier (brouwproces, geschiedenis…).
  3. Service : Een Orval op de juiste manier uitschenken is een kunst. De ambassadeur moet deze regels dan ook secuur naleven : keuze tussen gekoelde Orval of deze op kamertemperatuur, een jonge Orval of een oudere.. De klant is koning!

Mag het een tikkeltje meer? Jazeker… Magna Cum Laude!

Elk jaar mag de kandidaat met de meeste originaliteit en inzet voor het Orval bier de bronzen trofee “Magna Cum Laude” in ontvangst nemen, wat uit het Latijns vertaald zoveel betekent als “met groot lof”. Dit jaar ging die prijs naar Sébastien Vandiste van het restaurant Au Petit Chaudron in Bohan.

©ATLB

Een kort interview dringt zich op… “Wij werden in 2002 voor het eerst “Ambassadeur” gelabeliseerd. vertelt Sébastien ons. Sindsdien  blijft hij dit product met veel passie op de voorgrond zetten. “Van de decoratieve elementen tot de kleur van de polo’s van het barpersoneel, alles wordt er bij ons aan gedaan om de Orvalsfeer op te snuiven.”

Deze passie vertaalt zich ook in de creatie van enkele van zijn schotels : “elk jaar tijdens de paasvakantie stellen we een speciaal menu samen, waarin alle schotels, zelfs het dessert, klaargemaakt worden met Orvalbier”. Als Pasen nog ver weg is, komen er andere specialiteiten op basis van dit trappistenbier uit de Gaume, zoals bijvoorbeeld de mosselen… Zij kunnen, in tegenstelling tot het bier,  mateloos geproefd worden !
+32(0)61 50 23 30

©Au Petit Chaudron

Zoveel goede adresjes… met telkens goed bier, zoveel is zeker!

Voor de editie 2020, bevinden zich 235 van de 348 gelauwerde horecazaken in België, en daarvan maar liefst 77 in Belgisch Luxemburg!

Hier krijg je ze allemaal op een rijtje : klik hier

Als afsluiter, een unicum en een ware beleving..De Groene Orval !

Op 250 meter van de abdij, kan je in A l’Ange Gardien genieten van een gastvrije plek met een adembenemend uitzicht op de abdij. Hier kan je ook exclusief kennis maken met de groene Orval van het vat.  Dit verfrissend bier is lichter dan zijn grote broer en was vooreerst enkel bestemd voor de monniken. Dit bier is de perfecte combinatie met de traditionele boterhammen of nog de heerlijke bouletten met Orvalbier en zelfs Orvalkaas !

www.alangegardien.be

© A l’Ange Gardien

 SCHOL & SANTé!

 

LEES MEER IN ONS MAGAZINE

– Magazine Blik op de Ardennen nr. 26  HERST – WINTER

KLIK HIER 

Helemaal opgaan in de geschiedenis en de oorsprong van dit hemels bier? Dan raad ik je zeker een cultureel bezoek aan deze prestigieuze abdij aan !

Negen eeuwen van cisterciënzer gastvrijheid…. De geschiedenis van deze prestigieuze abdij begint in 1070. Enkele Italiaanse benedictijnen kozen een onbewoonde vallei uit om een abdij te bouwen. De abdij werd meerdere malen verwoest maar ze verrees steeds opnieuw uit haar as. De laatste « renaissance » was in 1926, wanneer de cisterciënzer monniken van Sept-Fons (Fr) de door de Franse Revolutie achtergelaten ruïnes weer opbouwden en er een brouwerij en kaasmakerij begonnen om de reconstructie te financieren… En zo geschiedde het !

Lees hier zijn geschiedenis  !

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *