Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

De route van het bier van de Ardennen

15
jan
2016

Door 15 januari 2016 Categorieën Eten en drinken, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Bier is de grote trots van de Ardennen en ook nog eens een fantastische aanleiding voor fijne momenten in goed gezelschap. Niet voor niets dus, dat de “Route van het bier” werd gecreëerd. Wie bier zegt, zegt “abdijen” in een kader van pure herbronning, maar ook “streekgerechten” en “het resultaat van een passievolle know-how”. Het talent en het harde werken van onze ambachtelijke brouwers, toegevoegd aan een tikkeltje creativiteit, maakt dat we kleine wondertjes mogen proeven.

Langs de hele route wemelt het van de microbrouwerijtjes om te ontdekken.

Orval – © FTLB – PWillems

Op weg voor een smaakvol avontuur! Tussen de kastelen, charmante steden, adembenemende landschappen en musea kan iedereen zijn route naar eigen wens samenstellen. Als een soort “lekker voorafje” leest u hier mijn eigen favoriete route…

1) Per stoomtrein of lorrie

Mariembourg – © A/FTPN

Om te beginnen stap ik aan boord van de Stoomtrein van de 3 Valleien in Mariembourg en reis op het ritme van onze grootouders. Op weg voor een mooie reis door het land van Gambrinus. Ik reis langs de brasserie des Fagnes met haar zeer originele bieren op basis van brandnetel of heidebloem. Op korte afstand hiervandaan heb ik een afspraak met 150 jaar brouwersgeschiedenis in l’Espace Chimay. En waarom zou ik geen uitstapje maken naar de abdij van Maredsous? Maar pas op, voordat ik wat lekkers heb verdiend moet ik eerst nog stevig trappen op een lorrie over de oude spoorlijn van la Molignée.

2) Van de Maasvallei tot de Lesse

Dinant – © FTPN

Er bestaat geen route van het bier zonder een tussenstop in Dinant. Gelegen tussen de Maas en de indrukwekkende citadelle, is dit een heerlijk stadje om op een zomerse zondag doorheen te kuieren. Na een kleine cruise op de Maas zet ik me op een terras en geniet ik van een verrukkelijke “Blanche de Namur” van de Brouwerij van de Bocq in Purnode.

3) Liefhebbers van trappist?

© Laëtis

Laat ik de richting van Rochefort op gaan. In zijn cisterciënzer abdij wordt vandaag de dag nog altijd het beroemde gelijknamige brouwsel geproduceerd waar echte bierliefhebbers warm van worden. Uitkijkend boven het stadje zijn de ruïnes van het gravenkasteel de laatste getuigen van een rijk historisch verleden. Bezoekt u Rochefort met het gezin, sla dan het archéoparc van la Malagne niet over en leer alles over onze Gallo-Romeinse voorvaderen. En wat u zeker niet mag missen op uw route: de grotten van Han en de safari door het Dierenreservaat. Op enkele reuzenstappen van hier ligt het kasteel van Vêves, en ligt de wonderschone streek van de Lesse. Of maken we een sprongetje naar de brouwerij Caracole in Falmignoul met zijn subtiel gekruide bieren?

4) Van burchten tot middeleeuwse wandelingen

 

La place de Charleville – © Laëtis

Ik reis richting Givet en zijn oude burchten. Hier zijn vanaf het Europees Centrum van de Artistieke Beroepen tal van activiteiten te ondernemen zoals een wandeling langs de Maas of een bezoek aan een oude burcht. Mijn volgende halte is Charleville-Mézières. Toen deze stad nog opgesplitst was, zag Charleville de beroemde Arthur Rimbaud opgroeien, en was Mézières gekend om haar 500 jaar van handel in Bourgognewijn. Het prachtige place Ducale mag u niet missen dankzij de bijzondere architectuur, en zeker niet als u van een goed streekbier op een terras houdt. In de nabije omgeving is Sedan en zijn indrukwekkende kasteel de moeite van een bezoekje waard. Deze voormalige vorstendom en lakenstad kende bloeiende jaren die ons vandaag de dag een uitzonderlijk erfgoed nalaten. En wilt u eens wat anders? Breng dan de nacht door in het kasteel en voel u voor één keer een echte prins of prinses. Een volgende halte biedt zich aan in Stenay met zijn Europees Biermuseum, gelegen in de voormalige beurshal van de citadel die vroeger de stad beschermde.

5) En in Belgisch Luxemburg

Orval – © FTLB – PWillems

Verder ga ik, en over de grens van Frankrijk naar België, kom ik in de Gaumestreek van Belgisch Luxemburg. Daar vind ik een plek waar het kalksteen me met zijn warme kleuren uitnodigt tot herbronning en rust: de abdij van Orval. Ik bezoek de ruïnes van de oude abdij, het museum van het bier en de tuin met medicinale planten en merk dat ik in een staat van sereniteit verkeer. Bezoek je deze plek, vergeet dan niet om een “Petite Orval” te drinken in de Auberge l’Ange Gardien. Dit was vroeger het bier van de monniken en retraitanten, minder sterk qua alcohol maar met een typische bittere smaak. In de nabije omgeving vind ik een andere bier met een meer vrouwelijk karakter, en met passie gebrouwen, de Gengoulf.

Voor de lekkerbekken…

© FTLB – PWillems

Wat is er smaakvoller dan een delicieus biertje bij een overheerlijk streekproduct? De Gaumse vleespastei, een gevulde vleestaart, of de gekruide chocolade van Jean le Chocolatier, beiden gaan wonderbaarlijk goed samen met een lokaal biertje. De talrijke “bistrots de terroir” onderweg op de route verwelkomen u van harte en helpen u met goede tips voor uw smaakvolle ontdekkingsreis.

Bouillon- © Laëtis

Om deze route tot een goed einde te brengen neem ik u mee op ontdekking naar de adembenemende landschappen van de Semoisvallei, streek van legendes. Ik sluit af in Bouillon met zijn inspirerend middeleeuws fort en het uitzichtpunt van het Graf van de Reus in Botassart met zijn ongelofelijke legende.

 

In praktijk

Ontdek de routes van  Ardenne All Access door hier te klikken

Bekijk de blikvanger, toegewijd aan het bier, van ons tijdschrift Blik op de Ardennen n°8 door op de onderstaande foto te klikken

RA8_Cover_NL

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *