Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Deze zomer begeleidde ik een oude dame, op zoek naar haar origine

2
okt
2015

Door 2 oktober 2015 Categorieën Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Avonturen in Gaumeland : een paar maanden geleden benaderde een jonge Amerikaanse uit Ohio mij om een kort verblijf te reserveren in de regio voor haar en haar grootmoeder. Natuurlijk vroeg ik mij af wat de reden van hun bezoek kon zijn, maar ik durfde het niet te vragen…

© FTLB – PWillems

Het onthaal

Bij hun aankomst in het station van Marbehan, na een slopende reis door Duitsland, waren mijn reizigsters een beetje verloren: Amerikanen vinden onze regio ronduit « exotisch »! Ik troostte de dames met wat Pâté Gaumais en een Orval en ik begreep dat hun stamboomonderzoek ze had geleid naar Rossignol. En bijkomend detail: ze waren nakomelingen van een echtpaar dat gefusilleerd werd, samen met andere burgers, tijdens de vreselijke oorlogsmaand augustus 1914.

© FTLB – PWillems

Een andere pet

Van gastvrouw veranderde ik dus in geschiedkundige gids. Ik toonde hun het gebouw, waar hun voorouders in die tijd een bezematelier leidden. Het werd een emotioneel moment daar aan de boerderij waar nu kippen worden gekweekt. De begroeting tussen de huidige eigenaar en mijn gasten was vriendelijk en timide, de taalbarrière voorbij.

© Jacqueline Daloze

Het verleden, door de ogen van buitenlanders

Wij duwden het poortje open van het militaire kerkhof waar Franse soldaten begraven liggen aan de rand van het bos. Het bezoek eindigde aan de grafkelder van de gefusilleerden, waar de dames vol bewondering waren voor een gebeeldhouwde fresco.

© FTLB – PWillems

© FTLB – PWillems

Een begraaf « tuin »

De oude vrouw wilde een « oude begraafplaats » bezoeken, zoals ze zei. Dus bracht ik mijn bezoekers naar Tintigny waar het kerkhof rondom de kerk mooi is opgeknapt. Op deze vredige plaats ontdekten ze verschillende oude grafstenen met namen die ze ook in hun stamboom waren tegengekomen.

© FTLB – PWillems

Afscheid nemen

Tijd om afscheid te nemen: broodjes maken en dan op naar het station. Gelukkig kende de bediende aan het loket een woordje Engels! Mijn bezoekers waren in de wolken. Met de nodige raadgevingen en kortingen stapten ze op de trein na eerst een welgemeende knuffel!

En ik, nadien, blij dat ik deze gasten had mogen rondleiden … genoot van de vrede in mijn tuin!

© Jacqueline Daloze

Jacqueline Daloze – gastenkamer

contact@jacquelinedaloze.be

234 rue des écoles –  6730 Rossignol

+32 (0)495323234

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *