Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Eieren : een heel (Paas)verhaal!

19
mrt
2021

Door 19 maart 2021 Categorieën Eten en drinken, Geschiedenis Geen commentaar

Belgisch Luxemburg wordt in de paasvakantie overspoelt met schattenjachten op zoek naar het best verscholen paaseitje… Klein en groot maken er een hele missie van! Maar kennen jullie het symbool achter deze paaseiraaptochten? Gelukkig weet mijn collega Emilie er alles van, en gaf ze enkele geheimen prijs!

Wil je er echt alles over lezen? Dan kan je het hele “dossier van het EI” in onze Blik op de Ardennen nr. 9 lezen.

Het ei staat symbool voor het leven en voedt de creatieve zielen met eindeloze inspiratie, maar ook met heel wat bijgeloof! Het ei mag dan eenvlakkig zijn, het is zeker veelzijdig. Erg voedzaam voor ons lichaam, wordt het ei in de keuken in al zijn facetten gebruikt en leent zich voor vele traditionele recepten in Belgisch Luxemburg. Vele streekgerechten sublimeren dit perfect ovaal. Laten we nader kennismaken…

De befaamde Matoufé! Een typisch Ardens gerecht!

De befaamde Matoufé! Een typisch Ardens gerecht!

Geloof, bijgeloof en symbolische betekenis

Het ei is  symbool van de vruchtbaarheid maar vele andere religieuze overtuigingen en culinaire gebruiken gaven het ook een andere betekenis.

In het Christianisme, herinnert het ei aan  de verrijzenis van Christus. In de Middeleuwen verbood de katholieke kerk de consumptie van eieren (en vlees) in de vastentijd. Dat was buiten beschouwing genomen dat de kippen hun legcyclus opnieuw in de lente begint. De eieren dienden dus in de vastentijd bewaard te blijven totdat ze met Pasen opnieuw gegeten mochten worden. Onze voorouders bewaarden de eieren dan in (vloeibaar) vet.

Laten we het bijgeloof dat tot op vandaag nog geldt zeker niet vergeten te vernoemen : eieren schenken aan de heilige Clara om mooi weer te vragen op je huwelijksdag!

Het ei als pure luxe

In de middeleeuwen wisselden de koninklijke families gouden eieren uit, als teken van welvaart. Iedereen kent wel Pierre-Karl Fabergé, de Russische kunstenaar die eind de negentiende eeuw het ei naar een nog hoger, schitterend niveau tilde. De collectie van 52 keizerlijke Paaseieren is aan deze beroemde juwelier te danken. Hij vervaardigde deze voor de familie van de Russische Tsaar Alexander III.

Kleur, kleur en nog eens kleur!

Wist je dat paaseieren beschilderen en versieren al een heel oud gebruik is?  De traditie om gekleurde eieren te schenken dateert van heel lang geleden, en elke beschaving heeft haar eigen symboliek. In het christendom brengt een versierd ei niet alleen geluk, het geldt ook als teken van vernieuwing.

Romaanse eieren

En waarom geen natuurlijke kleurstoffen?

Pasen nadert met rasse schreden en de paasklokken hebben heel wat tips om de eieren op een natuurlijke manier te kleuren. Hier enkele tips en tricks op grootmoeders ‘wijze.

  • Zij vingen het kooknat van bepaalde groenten of planten op om de paaseieren een mooi kleurtje te geven.
  • De eieren werden in dat vocht gekookt, met een scheutje azijn om de kleur aan de schelp te doen hechten.

Zo gebruikten zij bijvoorbeeld:
* blaadjes van rode kool voor een mooie rode kleur
* andijvie of uienschillen voor bruin
* spinazie, bladeren van dovenetel, munt of zelfs groene thee voor groen
* schil van radijs of van rode ui voor roze
* bieten om ze violet te kleuren.

Zo zie je maar hoe enkele schillen creativiteit kan opwekken!

Met Pasen delen we uiteraard ook chocolade-eieren uit voor de kleintjes… en de groten! Vind hier alle chocolatiers van onze provincie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *