Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

« Met uw neus in de boter! »

12
okt
2016

Door 12 oktober 2016 Categorieën Eten en drinken Geen commentaar

« Er gaat niets boven échte boter » klinkt er weer volop! Hoewel roomboter lang op het strafbankje heeft gezeten omdat er teveel slecht vet in zou zitten gaan er weer steeds meer stemmen op dat echte boter juist goed is voor de gezondheid. En wat gaat er boven een lokaal product? « Le beurre de Carlsbourg » is een echte boter uit de echte Ardennen!      

© FTLB/ P. Willems

In N°14 van ons magazine « Blik op de Ardennen » is er een artikel toegewijd aan dit mooie en goede melkproduct. Ik hoop dat u dankzij dit artikel zult smelten voor de Ardense boter van Carlsbourg!

ra14_cover_nl

Een haar in de boter

In de Oudheid gebruikte men boter als helende crème voor littekens. In onze regio werd deze van oorsprong boeren vetstof in de keuken gebruikt ter vervanging voor reuzel. De adel lachte om dit nieuwe product voor de « armen » wat blijkt uit de uitdrukking “Boter op het hoofd”.

En er zijn veel meer spreekwoorden die dit bekende product hebben opgenomen: “Met zijn neus in de boter vallen”; “Daar zit een haar in de boter”; “Boter bij de vis” of “Hij kan nog geen deuk in een pakje boter slaan”…

Van botermelk tot de « BOB »

Laten we teruggaan naar de Ardennen waar een aantal kleine lokale botermakerijen voor lange tijd de beste boters produceerden. De botermakerij van Carlsbourg werd opgericht door broeders in 1895.

0b9lf

Broeder Mathias sprak destijds van botermelk. Later pas werden processen als “pasteuriseren”, “rijpen” en “karnen” ingezet. Vandaag de dag produceert de melkfabriek Solarec in Recogne-Libramont, dat deel uitmaakt van het bedrijf Corman, onder andere de boter van Carlsbourg. Jaarlijks wordt er rond de 2000 ton van deze boter gemaakt, ongeveer 10% van de Belgische markt.

© FTLB/ P. Willems

De « beurre de Carlsbourg » is erkend als « Ardense Boter » en trekt voordeel van een « Beschermde Oorsprongsbenaming » (BOB). Deze titel wordt gegeven aan een voedingsmiddel dat geproduceerd, getransformeerd en bereid wordt in een afgebakende zone met gebruik van erkende technieken die een link tussen het product en zijn oorspronkelijke plaats garanderen.

De productie van boter

De boter van Carlsbourg is het resultaat van een proces waarvoor 25 vrachtwagens met Ardense melk nodig zijn voor één productiedag per week. Uit dit proces komt 3 ton boter per uur en 1.000 tot 1.500 ton boter per jaar. Anders omschreven: voor 800 gram boter is 10 liter gepasteuriseerde melk nodig dat moet worden opgewarmd tot 72°C. De liter room, gescheiden van de melk in een melkafromer, moet vervolgens 12 uur rijpen om de kwaliteit van de smaak te verbeteren.

© FTLB/ P. Willems

Daarna worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd om het geheel te verdikken en zuurder te maken. Deze room wordt vervolgens flink geklopt om gele korrels te krijgen die drijven in de karnemelk.

© FTLB/ P. Willems

Ten slotte wordt de boter in blokken van 250 gram gesneden en verpakt zoals u ze in de supermarkt kunt vinden.
© FTLB/ P. Willems

Agnès en Lysiane

In de uitgebreide versie van ons artikel over de boter van Carlsbourg (klik hier om het te lezen) vindt u het verhaal van Agnès Houchard die vroeger in de melkerij van Carlsbourg werkte, en vervolgens in Recogne van 1967 tot 1978. En ook vindt u informatie over« La Hutte Lurette », een zeer geliefd restaurant in Paliseul. De eigenaresse, Lysiane Lambert, verkoopt er de « Boter van de Chef » en trakteert ons op haar recept voor « feuilletés de petits gris d’Ardenne au beurre de Carlsbourg ».

© FTLB/ P. Willems

Lysiane gebruikt de boter in veel van haar recepten, zoals de witte boter bij vis. Ze heeft ons laten proeven van hele fijne boterschilfers op een stukje knapperig stokbrood en een plakje Ardenner ham…. Voila, het goede leven van bij ons!

© FTLB/ P. Willems

Eet smakelijk !

 

(Her)lees het artikel over de boter van Carlsbourg in het magazine Blik op de Ardennen door op de cover te klikken

ra14_cover_nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *