Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Mozzarella Buffl’Ardenne

6
jun
2017

Door 6 juni 2017 Categorieën Eten en drinken 1 commentaar

Wallonie-Goutmande_1_1.0_FR

De Ardennen en mozzarella, een gelukkig huwelijk

In Semel, in de gemeente Neufchâteau, bevindt zich aan de N40 kaasmakerij “Buffl’Ardenne”. De heer en mevrouw Cornelissen produceren er sinds 2013 een 100% Ardense en biologisch gecertificeerde mozzarella. Deze zachte en romige kaas met lichte notensmaak brengt uw smaakpapillen in de zevende hemel.

 © FTLB / P. Willems

© FTLB / P. Willems

Het kwam door de melkcrisis…”, vertelt Patrick Cornelissen. “De melkprijs was toen zodanig laag dat ik moeilijk van onze productie kon leven. Ik vernam via via over een buffelfokker in Nederland en besloot eens te gaan kijken.

 © FTLB / B. Petit

© FTLB / B. Petit

Patrick werd enthousiast en dook in het avontuur. Hij vervolgde zijn opleiding in Frankrijk, in Mamirolle in het departement van de Doubs om precies te zijn. Zijn eerste buffel kwam naar de Ardennen op 23 februari 2010 uit de Cantal. En tegelijkertijd installeerde hij materiaal om de kaas te maken, afkomstig van Italië. In de daaropvolgende maanden kocht hij er nog 11 buffels bij met niet te vergeten een stier voor het fokken. “Buffels zijn in tegenstelling tot koeien door de mens veel minder genetisch gemanipuleerd. Sinds zijn oorsprong is de buffel zeer weinig geëvolueerd

 © FTLB /B. Petit

© FTLB / B. Petit

 © FTLB / B. Petit

© FTLB / B. Petit

Meester-kaasmaker

In februari 2013 werd het eerste bolletje mozzarella Buffl’Ardenne gemaakt onder toeziend oog van Patricks opleiders. Zij waren speciaal uit Frankrijk overgekomen om het proces te superviseren. Het produceren van mozzarella is een stuk complexer dan het maken van gewone kaas.

_DSC6092

© FTLB / B. Petit

 © FTLB / B. Petit

© FTLB / B. Petit

Dat jaar liep de productie op tot 700 bolletjes mozzarella per week. Vandaag de dag bestaat de kudde van Patrick uit 170 dieren die samen in de zomer voor 7000 bolletjes zorgen. ’s Zomers werkt Patrick 7 dagen op 7. In de winter is de vraag minder en produceert hij slechts 3 dagen per week. In juli en augustus wordt er het meeste mozzarella gegeten in salades en moet de buffelmelkproductie het hoogst zijn. De buffelstier wordt daarom begin maart in de wei gezet zodat de kalfjes geboren worden in januari, februari of maart (een buffel draagt haar kalf 10,5 maand!). Over het algemeen worden de kalfjes autonoom geboren.

 © FTLB / B. Petit

© FTLB / B. Petit

De weldaden van mozzarella

De smaak van buffelmelk zit dichter bij die van schapenmelk dan koeienmelk. En hij is ook rijker aan eiwitten, vitamines en omega 3. De verschillende mozzarella’s hebben niet dezelfde textuur. Gemiddeld produceert men met 270 liter buffelmelk 50 kg wrongel, oftewel de kaas die overblijft, zonder de wei, en die wordt omgezet in mozzarella. De prijs van 1 liter buffelmelk is tegenwoordig gestegen tot 1,70 €!

© Buffl’Ardenne

Een gevarieerde productie

Naast mozzarella maakt de familie Cornelissen ook ricotta die wordt bereid met wei. Zo wordt elk deel van de buffelmelk gebruikt. Deze productie blijft echter beperkt. In de toekomst zal Patrick Cornelissen alleen mozzarella maken van koeienmelk voor het garneren van pizza’s. Deze kaas moet bestand zijn tegen de hitte van een oven en niet volledig wegsmelten op de pizza.

 © Buffl'Ardenne

© Buffl’Ardenne

Buffelvlees is verkrijgbaar in de vorm van pakketten van +/- 15 kg. Zodra er een dier verkocht wordt, dan wordt er een leverdatum bekend gemaakt.

U vindt bij de fokkerij in Semel ook een ontvangstzaal. Chef Di Roberto van « 4 vins » in Longlier bereidt hier met liefde gerechten op basis van mozzarella en buffelvlees. Een genot voor groot en klein. Kom eens proeven!

 © FTLB / B. Petit

© FTLB / B. Petit

De verkooppunten in Belgisch Luxemburg

Arlon :

  • Tout un Fromage, Rue du Marché au Beurre, 25 6700 Arlon
  • La Vie Saine, Rue des Capucins, 18 6700 Arlon

Barnich : Barnichèvre, Am Eck, 27 6700 Barnich

Chassepierre : Emond Victor, 5,La Barrière 6824 Chassepierre

Chiny : Epicerise, Rue du Millénaire, 8 6810 Chiny

Ebly : Mangeons Malin, Rue aux Roses 18 6860 Ebly

Ethe : Super Ethe, A la Ville Basse,100 6760 Ethe

Gérouville : Boucherie Maréchal, Grand rue 88 6769 Gérouville

Habay-La-Neuve : L’Armailli, 14, rue de l’hotel de ville 6720 Habay-La-Neuve

La Roche-en-Ardenne : Le Fromageur, 16, rue de l’Eglise 6980 La Roche-en-Ardenne

Lesterny : Boucherie BIO Hérin, 5,rue du Point d’ arrêt, 6953 Lesterny

Libramont : Fromagerie La souris Gourmande, Avenue de Bouillon, 77 6800 Libramont

Meix-dvt-Virton : Epicentre, Rue de Virton, 27 6769 Meix-dvt-Virton

Messancy : La Ferme des Bleuets, 101, rue Welsen Longeau 6780 Messancy

Muno : La fromagerie du Marronnier, 23 Watrinsart 6820 Muno

Neufchâteau : Epicerie du Centre, Rue Lucien Burnotte, 13 6840 Neufchâteau

Nobressart : Epices et Tout, Rue du Koun, 165 6717 Nobressart

Orgéo : Ferme du Bijou, 6880 Orgéo

Paliseul : Gailly Florent, 5, Chemin de Guimpoux 6850 Paliseul

Recogne : Zone verte, Rue du Flosse 17b 6800 Recogne

Rossignol : Les Vergers de la Civanne, La Civanne, 284 6730 Rossignol

Tenneville : Bio Farm, Ferme des Frênes 12a CENS 6970 Tenneville

Tintigny : Naturellement Bien, 7c rue de la Station 6730 Tintigny

Toernich : Le comptoir de la Cigogne, Rue Haute 30 6700 Toernich

Virton : Atout Délices, Place Nestor Outer 2, 6760 Virton

 

 

La « Bufflardenne » is aanwezig op de volgende markten:

  • Arlon: op donderdagochtend en vrijdag van 16u tot 20u op de BIO markt
  • Bastogne, op zaterdag om de week
  • Léglise, de 1e zaterdag van de maand van 15u tot 19u
  • Libramont, de 1e zondag van de maand
  • Lottert (Thiaumont), de 2e en 4e zondag van de maand van 9.30u tot 12.30u
  • La Halle de Han, op vrijdag van 16u tot 20u
 © FTLB / B. Petit

© FTLB / B. Petit

Contactgegevens:

Elevage Cornelissen

Chaussée de la Braquenière, 25, 6840 Semel (Neufchâteau)

brigitte@bufflardenne.be

http://www.bufflardenne.be

+32(0)495 25 62 21

 

een commentaar voor “Mozzarella Buffl’Ardenne

Vincenzo dit :

Hallo ik ben Vincenzo ben ik napoletaan ik zou graag de uw mozzarella probeeren.
Kunnen u een addres me geven nast mijn huis want ik heb op internet gezijn maar hun zijn veel verder.
Grn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *