Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Winter in de Ardennen? 9 goede tips om volop te genieten!

18
jan
2017

Door 18 januari 2017 Categorieën Bewegen, Met het gezin Geen commentaar

Houdt u ook zo van de winter? Besneeuwde velden die glinsteren in de zon? Spinrag dat ’s morgens wit is van de strenge vorst? Onze Ardennen liggen gemiddeld op 500 meter hoogte. Dit betekent dat er toch minstens één keer per jaar een goed pak sneeuw ligt. Twijfel niet om er volop van te genieten. Wij geven u een aantal tips!  

  1. Skiën op la Baraque Fraiture

@ FTLB/PWillems

Op 630 meter hoogte ligt de skipiste van la Baraque Fraiture. Dit is de hoogst gelegen piste van België. Het mini skigebiedje biedt drie alpine skipistes en 60 km aan langlaufloipes. U kunt er materiaal huren: ski’s, snowboards, slees,… Ook zijn er skileraren om u de kneepjes van de sport te leren. De piste is ideaal voor beginners.

Let op, bent u van plan die ene keer in het jaar in een weekend dat er sneeuw ligt naar de Ardennen af te reizen? Bereidt u dan goed voor en vertrek vroeg, want het belooft erg druk te worden en de parkeergelegenheid voor de pistes is beperkt!

Informatie

Baraque de Fraiture 6 – B-6690 Vielsalm – Tel. :+32 (0)80 41 88 78 –

info@ski-baraquedefraiture.bewww.ski-baraquedefraiture.be

 

  1. Langlaufen in Samrée, Champlon en elders

2

De provincies Luik, Namen en Luxemburg tellen samen zo’n zestig langlaufgebieden ten zuiden vande Maas. In Belgisch Luxemburg zijn dit: Anlier, Bertrix, Champlon, Chiny, Gouvy, Martelange, Odeigne, Saint-Hubert, Samrée en la Baraque Fraiture.

De eerste sneeuwvlokken vallen en de vrijwilligers van de skiverhuur maken zich klaar om paraat te staan voor een opening van het gebied. Bravo voor het harde werk van deze mensen!

Langlaufen is een heerlijke actieve bezigheid in de winter. Je staat dicht bij de natuur en geniet volop van het prachtige winterlandschap!

Informatie

www.luxembourg-tourisme.be/nl

 

  1. Sleeën met de kinderen

3

Wie herinnert zich niet het sleeën uit eigen kinderjaren? Papa op zijn buik op de slee en u erbovenop? En hard dat het ging! Sleeën is heerlijk en voor iedereen toegankelijk.

En is het nog niet spannend genoeg dan bouwen uw kinderen toch een schansje? Veel weilanden worden in de winter niet gebruikt en mooie hellingen onder een dik pak mogen gebruikt worden voor deze vorm van recreatie. Daarnaast heeft elk skigebied vlakbij de pistes een mooie helling om te sleeën.

  1. Wandelen over bewegwijzerde paden

4

Waar u ook komt in de Ardennen in Belgisch Luxemburg, wandelen kunt u overal. Het jachtseizoen is voorbij en alle paden zijn weer toegankelijk. Er is geen betere manier om van het winterlandschap te genieten dan tijdens een fikse wandeling. Neem voldoende eten, drinken en uw telefoon mee en ga op pad!

  1. Profiteer van de georganiseerde Adeps wandeltochten

5

De Adeps wandeltochten hebben talrijke voordelen. Ze zijn gratis! U kunt altijd uit meerdere afstanden kiezen, meestal 5, 10, 15 en 20 km. Ze worden vrijwel altijd georganiseerd door verengingen of clubs die bij aankomst een drankje en een hapje aanbieden of de kas te spekken. Ze gaan over paden die vaak alleen maar voor speciale gelegenheden geopend worden, een geheel nieuw terrein om te verkennen dus! En de sfeer is altijd goed, erg gezellig.

Informatie

http://www.sport-adeps.be/index.php?id=5945

 

  1. Mooie foto’s maken

@ FTLB/PWillems

De sneeuw fotograferen is niet zo simpel als het lijkt. Op de meeste apparaten bevindt zich niet voor niets een knopje “winter”. Sneeuw is een geniale bron van creativiteit. Met digitale apparaten kunt u volop uw gang gaan!   

7

@ FTLB/PWillems

  1. Sneeuwschoenwandelen met Trek Aventure

Heeft u wel eens op sneeuwschoenen gewandeld? Dat zijn speciaal aangepaste rackets voor onder uw eigen schoenen zodat u door de diepe sneeuw vooruit komt in plaats van tot uw kuiten weg te zakken. Met uw eigen materiaal mag u in sommige gebieden op de langlaufpaden lopen.

8

@ FTLB/PWillems

Olivier Delmée, eigenaar van Trek Aventure in Bastogne, heeft drie routes uitgestippeld en geeft u beginnersles. Bij voldoende sneeuw gaat hij met u mee op pad. Hij kan voor u uw verblijf regelen en het materiaal huren.

Informatie

 0496 216 766

 

  1. Ga eens trailrunnen in de winter, of nog beter, ’s nachts!

De trail, dat is hardlopen over onverhard terrein, een opkomende sportieve discipline. Trailrunnen kun je ook in de sneeuw, dan is het nog een tikkeltje zwaarder. Trails zijn voor iedereen toegankelijk, je moet alleen goed schoeisel hebben en het lopen is op eigen risico.

Ontdek hier de agenda met joggings, corrida’s en trails van Belgisch Luxemburg.

9

  1. En daarna genieten…

En na de inspanning is het tijd voor een heerlijk streekbiertje in een café, een warme chocolademelk in een streekbistrot, of een lekkere maaltijd in één van onze restaurants.

Kijk voor het volledige aanbod aan eet- en drinkgelegenheden op onze website! 

10

 

 

Ontdek ook

Sneeuwhoogtes in de Ardennen (up-to-date)

http://www.luxembourg-belge.be/nl/gereedschap/skipiste-en-langlauf-info.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *