Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Aan tafel voor Ardense recepten

10
mrt
2017

Door 10 maart 2017 Categorieën Eten en drinken Geen commentaar

Uw koksmuts op en uw kookschort om!

Belgisch Luxemburg is gekend door de overvloedige natuur maar ook dankzij de gastronomie. Goede eethuizen vind je er in alle hoeken van de provincie. Zes restaurants hebben een Michelinster, 44 etablissementen zijn opgenomen in de « Gault & Millau » en 20 adressen werden geroemd voor hun prijs-kwaliteitverhouding door middel van een « Bib Gourmand ». Vandaag zetten we de streekbistrots in de kijker (Bistrots de Terroir) met hun lokale specialiteiten van streekproducten. De Ardenner ham, de paté gaumais, kaas, chocolade, bier,… en dat allemaal verwerkt in smaakvolle recepten! Eet smakelijk!!!

Plat principal 0aamh

FTLB/ P. Willems

Goede tip

De hele verzameling Ardense recepten op één pagina!

Heeft u zin om iets van onze bodem te proeven? Hier geven we u vier typische recepten van de streek. Gerechten die zeer gewaardeerd werden na een lange werkdag op het land.

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

De recepten zijn vertaald uit het Frans en komen uit het boek « Marmites, cocottes et cie » dat in 2010 werd gepubliceerd door het Openluchtmuseum van Fourneau Saint-Michel. Het werk gaat over de vroegere manier van koken en de Ardenners en hun eetgewoontes.

 

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Salade van paardenbloem (van Marie-Louise Devahive)

Ingrediënten voor 4 personen

300 g paardenbloemen – 3 aardappels – 2 eieren – 250 g spekjes – 2 sjalotjes – 4 sprietjes bieslook – zout – peper – een scheutje azijn.

Bereiding

  • Kook in twee aparte pannen de aardappels en eieren gaar.
  • Was en droog zorgvuldig de bladeren van de paardenbloemen (niet de bloemen en de stelen).
  • Bak de spekjes, voeg de fijngehakte sjalotjes toe en de in schijfjes gesneden aardappels en giet er de azijn over.
  • Breng de bieslook op smaak en voeg toe.
  • Leg het geheel op een salade van paardenbloemen.

 

Ardense ratatouille (van Marie Colas)

Ingrediënten voor 4 personen

4 mooie klapstukken (doorregen runderlappen of speklappen) – 4 aardappels – 2 uien – 2 preien – 4 wortels – 2 rapen – 1 laurierblaadje – bonenkruid – 1 sjalotje met kruidnagelen erin geprikt – zout – peper.

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Bereiding

  • Bak de klapstukken en schuim ze af.
  • Voeg de in stukjes gesneden uien, prei, wortels en rapen toe.
  • Voeg de kruiden toe: laurierblaadje, bonenkruid, peper en zout.
  • Laat het geheel sudderen.

 

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Matoufé of Matoufèt (van Marcelle Fischof)

Ingrediënten voor 4 personen

250g spekjes – 8 eieren – 4 kopjes melk – 4 soeplepels bloem – 50 g boter – zout – peper.

Bereiding

  • Laat de spekjes sudderen in de boter.
  • Klop de eieren en meng ze met de bloem.
  • Voeg de melk toe.
  • Breng het geheel op smaak en roer door het mengsel.
  • Giet het gehele mengsel over de spekjes.
  • Roer constant tijdens het bakken zodat het ei zacht blijft.
  • Serveer op sneetjes brood met eventueel wat suiker erop.
FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Wist u dat?

Sinds 1961 bestaat er het broederschap van de Matoufé in Marche-en-Famenne. Zijn hoofddoel is om de folklore van Marche in ere te houden en kenbaar te maken. Hij beschermt met passie het culinaire erfgoed van de streek: de Matoufé (of Matoufet).

 

« Dorêye » met rijst (van Marie Colas)

Ingrediënten voor 4 personen 

Voor het deeg: 250 g bloem – 50 g boter – 1 ei – 3 soeplepels suiker – 1dl melk – ½ koffielepel zout – 15 g gist.

Voor de garnituur: 125 g rijstkorrels – melk (600 g) – 125 g suiker – ½ koffielepel zout – 3 eieren – kaneelstokjes.

Bereiding

  • Kook de rijst gaar in de melk met een beetje zout en de kaneel. Laat afkoelen.
  • Bereid het deeg door de bloem te mengen met de suiker, het eigeel, de gesmolten boter, de in een beetje melk opgeloste gist, het zout en ten slotte het losgeklopte eiwit zodat het deeg goed rijst.
  • Dek het deeg af en laat het een goed half uur rusten.
  • Vorm een deegbal en maak het plat met een deegroller. Vet de bakvorm in met boter.
  • Giet in de lauwe rijst de suiker, de eieren (het eigeel gescheiden van het eiwit dat moet worden opgeklopt). Meng en giet het mengel in het deeg dat in de bakvorm is gelegd. Bak de taart in een hete oven gedurende +/- 20 min.
FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Andere rijkgevulde taarten …

 

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

tarte rhubarbe 095im

De streekbistrots

Is koken niet echt uw hobby ? Geen probleem want Belgisch Luxemburg telt talrijke brasserieën waaronder een aantal met het label « Bistrot de Terroir ».

De criteria? Een warme en gezellige sfeer en ambachtelijke ingrediënten, van het bord tot het glas! Deze etablissementen promoten de streek dankzij de toeristische informatie die ze bieden via borchures, kaarten, gidsen en andere toeristische publicaties.

Klik op de kaart!

Les bistrots de terroir

 

Ontdek meer

Ontdek op onze website de vele andere culinaire specialiteiten van Belgisch Luxemburg en ook de beste adressen om heerlijk te eten! Klik hier!

026j5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *