Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Tuinieren – Drie tips voor de lente

24
apr
2015

Door 24 april 2015 Categorieën Natuur Geen commentaar

In Belgisch Luxemburg is het groen overal aanwezig. Daarom heb ik besloten om u te helpen en maken we van uw tuin een klein paradijsje in harmonie met de natuur. Hier onder vindt u drie tips voor het begin van de lente.

 

07acg-beau

 

1) Laat uw bodem analyseren !

De bodem waarin uw planten worden gekweekt is van zeer groot belang. Het is dus niet onnodig om een analyse te maken van uw bodem om de structuur te kennen en de hoofdbestanddelen (zoals het gehalte aan humus), of de sterke en zwakke punten. Analyses van goede kwaliteit kunt u laten uitvoeren door gekwalificeerde instellingen. Voor de provincie Luxemburg is dit het “Centre de Michamps”. De kosten zijn laag, een vijftiental euro’s.

Of u gaat zelf aan de slag: observeer alle wilde planten die u kunt vinden. En zelfs de kleur van uw grond geeft aanwijzingen: donker, dan is er veel humus aanwezig (wat een goede zaak is), geel, dan overheerst leem en wordt het lastiger omdat de aarde compact, plakkerig en slecht doorlucht is.

Houffalize

Houffalize

2) Over mollen gesproken …

Staan bepaalde zones in uw tuin vol met ongewenste hoopjes aarde, kies dan voor een manier om deze ongewenste gasten te verjagen. De manieren zijn talrijk, van grootmoeders wijze tot moderne methodes.

Hondenharen in het gangenstelsel van de mol zullen hem doen verdwijnen (of geuren van een ander roofdier). Ook een gat van 40 cm diepte en breedte, gevuld met mosselschelpen zal een mooie oppervlakte van uw aards paradijsje beschermen. Let wel op: deze tip werkt niet altijd voor 100% bij steenrijke gronden. Maar het kost niets om na een heerlijke mosselmaaltijd dit eens bij u te proberen!

In tuincentra kunt u speciale vloeistoffen kopen om mollen en woelmuizen te verjagen. U doordrenkt enkele vodden met de vloeistof en plaatst ze in de gangen. Zeer effectief. Trilapparaten blijken de mollen niet erg te storen, behalve de eerste paar weken, maar daarna… Echter, de nieuwe generatie ultrasone apparaten zijn wel effectief tegen mollen en woelmuizen.

euphorbe grande épurge

euphorbe grande épurge

Wat planten betreft vergeten we meteen degene die echt niet werken, zoals de Tuingloxinia of de Kievietsbloem. De Kruisbladige wolfsmelk is wel effectief tegen mollen en woelmuizen als u hem direct ter plaatse zaait. Zijn wortels bereiken de juiste lengte. Komt een mol zo’n wortel tegen op zijn pad, dan « brand » hij zich lichtjes aan het sap van de wortel en gaat er vandoor.

Incarvillée

Incarvillée

Veel tuinders vullen de gangen met de meest doornige takken van hun rozenstruiken, of nog erger, met stukken glas. Deze techniek is wreed en onnodig, want een mol, in tegenstelling tot wat velen nog altijd denken, is geen hemofiliepatiënt. Ook stookolie, olie of uitlaatgassen zijn natuurlijk uit den boze! De diervriendelijke methodes hierboven werken en uw tuin blijft schoon !!!

3) Bladluizen … zijn roofdieren …

Insecta sp.

Insecta sp.

Talrijke dieren voeden zich graag met bladluizen en zijn zo waardevolle bondgenoten van de tuinman. Goudogen zijn kleine groene insectjes met gouden ogen, vandaar hun naam. De volwassenen voeden zich hoofdzakelijk met honingdauw en kleine insecten. Hun levensduur is zeer kort, met moeite twee maanden. Goudogen leggen hun eitjes vroeg in de lente, voordat de bladluizen verschijnen. Dit zijn zeer nuttige beestjes omdat hun larven grote bladluiseters zijn.

Syrphidae sp.

Syrphidae sp.

Lieveheersbeestjes hoeven we niet meer voor te stellen, want elke tuinder kent het belang van deze prachtige insecten. Oorwormen hebben echter nog altijd een slechte reputatie en we beschuldigen ze van van alles en nog wat. Ja, ze knabbelen graag aan de blaadjes van Dahlia’s, maar u moet niet vergeten dat het ook enorme bladluisverdelgers zijn. In biologische boomgaarden installeert men steeds meer schuilhutjes voor oorwormen in de bomen. Sommige sluipwespen leggen hun eitjes in het lichaam van een bladluis, en zo kan één enkel vrouwtje wel 200 tot 1000 bladluizen parasiteren. Zweefvliegen zijn « vliegen die vermomd zijn als bijen of wespen » en zien we vaak boven een bloemenmassa hangen in de lucht. Hun larven eten elk tussen de 500 en 900 bladluizen. Om al deze nuttige insecten in de tuin aan te trekken moet u natuurlijk alle chemische bestrijdingsmiddelen verbannen en insectenhotels en –huisjes plaatsen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *